Vanliga frågor om fjärrvärme
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna om fjärrvärme.
Hur fungerar fjärrvärme?
Vatten värms i en eller flera centrala pannanläggningar. Vattnet skickas till och från kunden genom isolerade rör som är nedgrävda i marken. Kundens hus värms via en värmeväxlare som sitter i huset. För att kunna använda fjärrvärme måste huset ha ett vattenburet värmesystem.
Vilka fördelar finns med fjärrvärme?
Fjärrvärme är bekvämt och är bra för miljön. I Emmaboda/Lindås och Vissefjärda använder vi skogsflis för att värma vattnet till fjärrvärmen. I Långasjö, Broakulla samt Algutsboda används pellets för att värma vattnet.
Utsläppen blir mycket mindre från några få stora pannor med bra verkningsgrad och rökgasrening än från många små villapannor.
Med fjärrvärme stör du inte dina grannar med lukt eller buller och Du får en säker uppvärmning som är tyst och nästintill underhållsfri.
Jag har problem med värmecentralen, vad skall jag göra?
Vid problem med värmecentralen skall Ni kontakta Er rörmokare.
Emmaboda Energi ansvarar för att värmen kommer fram till fastigheten där det normalt finns avstängningsventiler. Här går vår och Er gräns för ansvar. Fjärrvärmemätaren som sitter i värmecentralen är Emmaboda Energis egendom.
Anmäler jag till Emmaboda Energi om jag vill installera bergvärme?
Nej, det är till Emmaboda Kommuns Bygg- och miljönämnd anmälan ska skickas.
Du hittar mer information och anmälningsblankett på Emmaboda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
kommuns webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om bergvärmeanläggningen planeras att installeras i ett vattenskyddsområde krävs ett tillstånd från Bygg- och miljönämnden och då
ska även vi (Emmaboda Energi och Miljö AB) som är huvudman för vatten i
kommunen yttra oss i ärendet.